Wordpress

NB! Denne veiledningen er til eldre plattform på https://hcp.stwcp.net

Her finner du svar på de mest vanlige spørsmålene knyttet til din Wordpress.
Slik viser vi hvordan man kommer raskt i gang med ditt domenenavn og webside basert på Wordpress (les mer om Wordpress på Wordpress.org)

Installasjon av Wordpress
Klargjøring og oppsett av SSL/https
Oppdatering av Wordpress, plugins og themes
Slett moduler, temaer og medier som ikke er i bruk Endre brukernavnet fra admin
PHP versjon
Installer Wordpress Cache plugin

Installasjon av Wordpress

Før du fortsetter med "Installeringsprogram for Applikasjoner" må du først sørge for at domenet peker til webhotellet (DNS), ellers vil installeringen feile.

1. Du har et webhotell på https://hcp.stwcp.net/ samt et nyregistrert eller gammelt domenenavn du nå ønsker å ta i bruk og lage en webside.
  2. Sørg for at domenenavnet har aktivert webside tjeneste basert på Linux/Apache - følg veiledning her
  3. Du skal nå installere Wordpress på ditt domenenavn - naviger til Domener og nettsider, og velg Installeringsprogram for Applikasjoner
  4. Velg Installer ny applikasjon
  5. Fyll ut domenenavnet og klikk på Innholdsstyring (CMS)
  6. Søk etter Wordpress og klikk på Installer
  7. Wordpress blir nå installert - dette kan ta fra noen sekunder til minutter
  8. Viktig - noter ned brukernavn og passord - klikk Lukk

• Dersom du ikke får med deg detaljene kan du kontakte kundesupport slik at vi kan gi deg ny login
    • Wordpress er nå klart på ditt domenenavn.
    • For å legge til tekst og bilder, går du til http://ditt-domenenavn/wp-admin med brukernavn og passord notert i steg 8
    • Flere veiledninger og hjelpesider for å bruke Wordpress er tilgjengelig på Wordpress.org

1.For best mulig ytelse, er det anbefalt å benytte PHP 7 med seneste versjon av Wordpress.
2.Benytte en caching plugin i Wordpress, f.eks. WP Super Cache
3.Endre passordet til admin brukeren i Wordpress etter førstegangsinnlogging. Sett et sikkert passord med små og store bokstaver, tall og gjerne symboler.
4.Reduser bruk av plugins. Slett aller helst plugins som ikke benyttes, og ikke kun deaktiver disse.

Klargjøring og oppsett av SSL/https

1. Klikk her for å bestille SSL sertifikat
    Hopp over dette steget dersom sertifikatet allerede er installert på webhotell

2. Kodesnutten under skal plasseres i wp-config.php filen (øverst i filen rett etter <?php )
  3. Wordpress skal nå videresende besøkende over til sikker https
// START HTTPS SUPPORT
if ($_SERVER['HTTP_X_PROTO'] != "https") {
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
$location = "https://" . $_SERVER[HTTP_HOST] . $_SERVER[REQUEST_URI];
header("Location: $location");
exit;
}

define('FORCE_SSL_ADMIN', true);
if ($_SERVER['HTTP_X_PROTO'] == 'https') {
 $_SERVER['HTTPS']='on';
}

// END HTTPS SUPPORT

Oppdatering av Wordpress, plugins og themes

Sikkerhet og beskyttelse mot angrep er en kontinuerlig prosess, ikke noe man gjør kun én gang ved publisering av nettsiden.

• Wordpress kommer med regelmessige oppdateringer av versjon, plugins og temaer. Hver oppdatering vil ikke bare tilby nye funksjoner, men også fikse sikkerhetsproblemer og feil.

• Som nettstedseier er det ditt ansvar å holde Wordpress, temaet og pluginene oppdatert til de nyeste versjonene. Hvis du ikke gjør det, kan nettstedet ditt bli treg, upålitelig og gjøre deg sårbar for sikkerhetstrusler.

Slett moduler, temaer og medier som ikke er i bruk

Slett aller helst plugins og temaer som ikke benyttes, og ikke kun deaktiver disse.

• Ikke bare bruker ubrukte plugins og temaer plass på nettstedet deres, men gir også en større risiko for sikkerhetshull på nettstedet.

• Vi anbefaler at man sletter plugins og temaer som man ikke bruker.

• Man kan fjerne medier manuelt ved å enkelt navigere til “Media”“Bibliotek”. Her markerer du mediene du ikke bruker, og velger “Slett permanent” i nedtrekksmenyen.

Endre brukernavnet fra admin

Vi anbefaler at dere endrer brukernavn fra admin til noe annet, samt passord med:

• Minst én stor bokstav
  • Minst 8 tegn
  • Kombinasjon av tall
  • Evt. tegn og symboler

Her er noen råd og tips angående ytelse og hastighet for Wordpress sites.

PHP versjon

• Tester internt hos oss og andre eksterne tester viser at PHP versjon 7.x øker hastigheten til Wordpress sites og har best responstid.

• Det sies at responstiden økes med 30-50% fra PHP 5.x til 7.x.

NB! Pass på at plugin og theme har støtte for den aktuelle PHP versjonen. Ta kontakt med din webutvikler hvis du er usikker

Intern test hos oss ga siten følgende resultat:

• PHP versjon 5.3 - Responstid: ca. 2.7 sek
  • PHP versjon 7.0 - Responstid: ca. 0.5 sek

• Du endrer PHP versjon i kontrollpanelet på https://hcp.stwcp.net/

Klikk her for veiledning for endring av PHP versjon

Installer Wordpress Cache plugin:

• Hver gang nettsiden din vises, må Wordpress kjøre en prosess for å finne den nødvendige informasjonen, sette den sammen, og deretter vise den til sluttbrukeren.

• Denne prosessen innebærer mange skritt, som kan redusere responstiden på nettstedet ditt når du har flere personer som besøker nettstedet ditt samtidig.

• Derfor anbefaler vi at Wordpress sites benytter caching-plugin. Caching kan gjøre Wordpress siden blir alt fra 2x til 5x raskere.

• Slik fungerer det: I stedet for at Wordpress går gjennom hele genereringsprosessen hver gang, gir caching-pluginet en kopi av siden etter den første belastningen, og serverer deretter den bufrede versjonen til hver etterfølgende bruker.

• Etter installering av WP super cache fikk test-siten følgende resultat:

• Før installering av WP super cache: ca. 0.5 sek
  • Etter installering av WP super cache: ca. 0.3 - 0.4 sek

Les mer: https://nb.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/