WHOIS

Informasjonsside om WHOIS. Hvem de er og hva de gjør.

Hvem eier domenenavnet?
Hva er WHOIS, hvem er ICANN?
Kan man fjerne eller benytte falske opplysninger?
Skjule WHOIS informasjon på domenet?

Hvem eier domenenavnet?

Man kan søke i WHOIS databasen for å finne ut om et domenenavn er registrert, og hvem som eier domenenavnet.

Hva er WHOIS, hvem er ICANN?

WHOIS er en database med opplysninger om hvilket selskap eller privatperson som eier domenenavnet. Andre opplysninger man finner i WHOIS er blant annet epostadresse, postadresse og teknisk informasjon om hvilke navnetjenere domenenavnet benytter. Man må altså regne med at kontaktinformasjonen man angir ved registrering av domener, blir publisert i WHOIS databasen.

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) er ansvarlig for koordinering av alle domenetyper på verdensbasis.

Det er https://www.norid.no/ som driver registeret for norske domenenavn.

Kan man fjerne eller benytte falske opplysninger?

Domener i https://hcp.stwcp.net/ kan man dessverre ikke fjerne WHOIS informasjon, og eier av domenenavn må selv sørge for at WHOIS informasjon er korrekt til enhver tid. Fra tid til annen vil ICANN sende en epost til eier av domenenavn som er oppført i WHOIS, om å bekrefte opplysningene angitt i WHOIS. Dersom man ikke bekrefter denne eposten innen en gitt tid, vil man risikere å miste sitt domenenavn.

WHOIS opplysninger benyttes for å blant annet verifisere eierskap på domener i forbindelse med flytting av domener, samt endring av eksisterende WHOIS opplysninger.

Skjule WHOIS informasjon på domenet?

Når man registrerer et domene, publiseres dine kontaktopplysninger i en såkalt WHOIS-database. Ved å skjule WHOIS informasjon unngår man at opplysninger som f.eks. navn og e-postadresse kommer til avveie i forbindelse til misbruk (spam etc.)

Prisen for WHOIS ID beskyttelse er kr. 99,- per år (eks. mva.) per domenenavn.

Slik bestiller og aktiverer du WHOIS ID beskyttelse i kontrollpanelet på https://hcp.stwcp.net/

1. Logg inn på https://hcp.stwcp.net/
  2. Naviger til Fakturering og klikk på Ekstratjenester
  3. Velg WHOIS ID Beskyttelse
  4. Skriv inn Domenenavn som skal ha WHOIS ID beskyttelse
  5. Velg Betalingsmåte og klikk Bestill

Her finner du en oversikt over hvilke domenetyper som tilbyr WHOIS ID beskyttelse: http://faq.servetheworld.net/no/domener/domene-oversikt/